Cross-Site Request Forgery (CSRF)
Cross-Site Request Forgery (CSRF) är en typ av cyberattack där en hacker försöker vilseleda en webbplats för att utföra en handling utan att användaren är medveten om det.
För att förstå CSRF, föreställ dig att du öppnar en webbplats, t.ex. Facebook, i en flik i din webbläsare. Sedan går du till en annan webbplats, t.ex. en webshop, i en annan flik. Denna webbplats är hackaren. Hackaren försöker nu att få Facebook att tro att du, användaren, har godkänt en viss handling, t.ex. att skriva ett inlägg på din vägg, genom att skicka en falsk begäran till Facebook från den andra webbplatsens flik.
Det är som att någon annan skriver ett brev i ditt namn och skickar det till Facebook utan att du vet om det. Detta kan vara farligt eftersom hackaren kan använda detta för att logga in på ditt konto, stjäla din personliga information eller utföra andra oönskade handlingar.
För att skydda dig mot CSRF är det viktigt att använda en pålitlig webbläsare, att inte klicka på okända eller suspekta länkar och att vara försiktig när du lämnar ut personlig information på internet. Webbplatsägare kan också skydda sig mot CSRF genom att använda säkerhetsfunktioner, t.ex. CSRF-tokens, som gör det svårare för hackare att utföra en CSRF-attack.